5 gode råd, inden du køber brugt

Står du og skal til at købe en brugt bil, så er der masser af gode muligheder på brugtmarkedet – og til fornuftige priser. Men det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter.

Leder du efter en ny bil på brugtmarkedet, så er der nogle ting, der er gode at vide, inden du køber. Derfor kommer Thomas med 5 gode råd til dig, der leder efter en brugt bil. 

Se også 5 gode råd inden salg

#1 Afstem forventninger og budget

Du har måske allerede afsat X-antal kroner til en ny, men brugt bil. Du har måske allerede købt den, og du står måske allerede og skal bruge penge på nogle poster, som du ikke havde forudset?

Nåt du er på jagt efter en ny, brugt bil, så er det altid en god idé at afstemme dine forventninger med dit budget.

Har du et højt budget, er det nemmere at stille høje krav for standen af din brugte bil, hvilket samtidig kan mindske risikoen for uforudsete udgifter.

Men har du derimod et lav budget, skal du højst sandsynligt forvente, at bilen vil have uforudsete udgifter, som du skal tage dig af inden for den nærmeste fremtid.

Det er derfor altid en god idé at afstemme med dig selv, hvad du har råd til at bruge af penge på bilen på kortsigt – og på længere sigt.

#2 Sammenlign modeller på markedet, inden du køber

Du har måske allerede en idé om, hvilken bil du gerne vil have, og du er måske allerede i snak med en forhandler eller en privat sælger.

Men der er højst sandsynlig mange andre, der sælger nøjagtige samme bil, og alt efter hvilken stand bilen er i og hvem der sælger bilen, så vil der være mulighed for at kunne gøre en god handel.

Det er derfor altid en god idé at sammenligne og vurdere med andre lignende modeller hos andre forhandlere eller salgssider, som blandt andet bilbasen (www.bilbasen.dk) og DBA (www.dba.dk), inden du køber.

Køber du privat, kan det være en fordel ift., om standen på bilen matcher prisen. Køber du derimod gennem en forhandler, kan du bruge sammenligningen til at få en bedre handel, bedre finansering eller måske tilbehør oveni prisen. 

Det er vigtigt, at når du sammenligner standen på bilen med prisen og de andre muligheder på markedet, så skal du forholde dig til det samme mærke og model, hvor du kigger på årgang, km-tal, synsrapporter og servicebog. 

#3 Hvor vedligeholdt er bilen

Vedligeholdelsen siger meget om bilens værdi, det er derfor en god idé at gennemgå bilen grundigt for at vurdere, hvor vedligeholdt bilen er.

  • Et rigtig godt sted at starte er i bilens servicebog. De fleste biler får foretaget et årligt servicesyn, hvor de får skiftet olie, tandrem o.lignende. Dette er dog ikke et krav og på et tidspunkt kommer enhver bilejer til det punkt, om det er værd at give pengene ud til et servicesyn, hvis bilen snart skal sælges. Det mener vi, at det kan det – for det kommer både sælger og køber til gode, når det handler om at vurdere prisen på en bil. Servicebogen er ligesom en patientjournal. Den opsummerer, om bilen er blevet serviceret efter de forskrifter, som producenten anbefaler.

Har bilen ikke nogen servicebog, er der også andre ting, du selv kan gøre for at vurdere bilens stand.

  • Kig i første omgang grundigt på bilens ydre. Virker den vedligeholdt, er der småbuler i bilen eller stenslag i ruden? Små buler kan være dyre at få lavet, og samtidig må der ikke være stenslag i synsfeltet på forruden – så er bilen ulovlig.

  • Tjek om lakken er ens over hele bilen. Hvis lakken er lysere nogle steder, kan det tyde på, at bilen har været repareret tidligere.

  • Tjek bilens stand indvendig. Instrumentbræt bør være fint, alle pærer skal lyse og tjek også, om alle ruder kan rulle op og ned.

  • Rust er ikke så stort et problem som tidligere, men når du alligevel går kabinen gennem, så løft måtterne for at se, om bilen er tør i bunden. Kig også efter tegn på rust udvendig. Nogle biler rammes af rust i undervognen. Udstødningen må ikke være tæret. Tjek om bilen har været undervognsbehandlet med rustbeskyttelse (En behandling forlænger bilens levetid en del).

  • Er dækkene slidt ensartet? Hvis dæk er slidt skævt, er hjulophængene ikke justeret rigtigt eller også er de slået skæve. Et skævt slidmønster kan også skyldes en skævhed i karrosseriet efter en alvorlig skade.

  • Ryk grundigt i begge forhjul. Er der slør, kan det også betyde slidte bøsninger eller fejl i forhjulsophænget.

  • Drej på rettet, og tjek om hjulene følger med – hjul skal reagere på den mindste ratbevægelse.

  • Tjek for slidte støddæmpere ved at presse ned på kølerhjelmen over hvert hjul. Kommer bilen op i en fjedrende bevægelse?

Generelt kan det være svært at vurdere, hvilken stand bilen er i. Derfor tilbyder mange værksteder også en uvildig gennemgang af bilen. Synet tager typisk 2-3 timer, hvor du får en skriftlig vurdering af bilens stand, som du kan tage med til forhandleren, så I kan aftale om udbedring af fejl og mangler, eller nedslag i prisen.

#4 Er der pant i bilen?

Der er vigtigt, at du – inden du køber bilen – undersøger, om der er "pant" (restgæld) i bilen.

Restgæld kan være et billån, som den nuværende ejer har taget hos et finansieringsselskab eller pant, taget i bilen.

Selv om det kan fremgå af evt. slutsedlen, at bilen leveres fri og uden gældsforpligtelser, så kan du alligevel ende med at sidde tilbage med en økonomisk risiko. For uanset slutsedlens ordlyd vil en panthaver, som har et sikret krav i bilen nemlig, stadig kunne gøre dig som køber ansvarlig for restgælden.

Du kan finde oplysninger vedrørende gæld mv. via tjekbil.dk.

Du kan også findeoplysninger via tinglysning.dk. og tjekke bilensstelnummer.

#5 Hvor sikker er bilen?

Alle funktionerne i en bil er til stede af en grund, og virker nogle af disse ikke, så er det en potentiel sikkerhedsrisiko.

Det er derfor altid en god idé at tjekke op på, hvornår bilen sidst er synet, og om den har haft nogle anmærkninger.

Et syn er ikke fyldstgørende for fejl og mangler, men det er en indikator af, hvilken stand bilen er i og giver en større gennemsigtighed af bilens faktiske stand. Det gør, at du lettere kan vurdere, om der kommer til at være nogle fremtidige omkostninger.

En nysynet bil hjælper derfor med at indikere bilens værdi. Mangler og fejl ved et syn bliver registreret i synsrapporten, som er tilgængelig for alle på: trafikstyrelsen.dk eller tjekbil.dk/

Her kan du også tjekke, om bilens seneste synsrapport, om bilens kilometertal stemmeroverens med synsrapporten, om der er pant i bilen og hvor den er forsikret.

bubble